Costa Cálida

 

 

     

Costa Calida (spanska för varm kust) ligger söder om Costa Blanca och norr om Costa Almeria, i regionen Murcia. Den viktigaste staden är Cartagena som också har regionen viktigaste hamn.

Stränder
Costa Calidas stränder kan delas in i två kategorier. Den östra sidan består till största delen av långa stränder medan du på södra sidan hittar  klippformationerna. Stränderna på Mar Menor är fina sandstränder där du inte har något tidvatten, stora vågor eller strömmar. Det är så långgrunnt att du 50 meter ut bara har ett djup på 1 – 1,5 meter. Vilket är ytterligare en anledning till varför Mar Menor är perfekt för barn, äldre och handikappade semesterfirare. Under den hektiska högsesongen har stränderna badvakter och det finns utrustning tillgängelig för besökare med rörelsehandikap så de kan njuta av det underbara vattnet.

Vatten
Costa Cálida är, i Spanska termer, ett speciellt fenomen. En plats där badare kan välja mellan Medelhavets azurblå vatten eller det kristallklara vattnet i Mar Menor. Mar Menor utbreder sig över 170 km2. Medeltemperaturen i vattnet är alltid 4 – 5 grader högre än i Medelhavet pga att det är ett innanhav med enbart en liten öpping ut mot Medelhavet och med ett maxdjup på 7 meter. Mar Menor är därför perfekt för ett antal vattensporter.

Sevärdheter
Cartagena grundades i det tredja århundradet före kristus av Hasdrubal. Under denna period byggdes fem fästningar på de omliggande höjderna. Fyra av dessa har på senare år renoverats meden de sista är kvar i orörd skick. En av Spaniens äldste byggnader , ett amfiteater hittades här år 1987.Stadens centralpunkt är den stora Plaza Espana, en park belägen inuti en stor rundkörning.
I staden Murcia hittar du Trapeia, en uråldrig gata som leder till katedralen som tog nästan 500 år att bygga. Universitet i Murcia är ett historiskt kloster med marmorpelare. Nära Murcia finner du Santuario de la Fuensanta, en helig plats omgärded av citronträd.
För att hitta oförstörda stränder och vikar skall du åka mot Mazzarón, vilket är en hamnby med en frodande ekonomi tack vara de mineralrika bergen runt om. Många av stränderna här har rullstensstränder vilket ger ett kristallklart vatten vilket är perfekt för snorklare och dykare. Totalt finns 90 skeppsvrak längs kusten av Costa Cálida, av vilka de flesta finns utanför Cartagena.
 

 

Unika Costa Cálida
Costa Cálida har de lägsta priserna på begagnade hus i hela Europa. Då denna delen av Spanien inte har blivit så invaderade av turister är priserna här lägre än vad du finner på resten av kusterna. Förutom huspriserna kommer du även upptäcka att priserna på kafeer och restauranger är lägre. Vad ytterligare hela denna kustregionen har förbjudit byggandet av höghus (förutom La Manga, den tunna landremsan som separerar Mar Menor från Medelhavet). Om du spelar golf hittar du ett paradis i provinsen Murcia med dess 13 golfbanor.


Tweede huis Costa Calida

Fester
Spajorerna har rykte om sig att veta hur man festar. Det är tallösa småfester, hela året, med höjdpunkten kommer under sommaren. Det är traditon att avsluta en spansk fest (fiesta) med fyverkerier. Den största regionala fiestan är den Carthagensiska och romerska  festen i Cartagagena, vilken går av stapeln varje år under de två sista veckorna av september. Under dessa två veckor omvandlas staden och döps om till Carthago. Varje kväll paraderar tusenvis av Cartagenabor i romerska kläder genom staden.


Service
I varje by vill du se att det finns ett basutbud. Det finns alltid en livsmedelsaffär, en bar, en restaurang och ett apotek i närheten. Det finns 3 stora köpcenter, i San Javier, Cartagena och La Zenia. De stösta handelsområderna i regionen är Cartagena, San Javier och Mazzarón.

Klimat
Medeltemperaturen under vintern ligger på runt 16 grader, under vår och höst på runt 20 grader och under sommaren 31 grader.
 

Senaste nytt


Semester 2017
Har du bokat din sommar semester för 2017. Vi har fortfarande några lägenheter och villor lediga under sommaren, men det gäller att vara snabbt ute om ni vill ha de bästa lägena vid stranden eller centralt i staden.

Friday, 7 April, 2017
Läs mer

Bo utomlands mässa
Nästa helg, 18 och 19 februari är det dags för årets första BO UTOMLANDS mässa i Stocholm. Den flyttar i år till Älvsjömässan, där du hittar CasaLasDunas i monter 13 vid ingången till seminariehallen.

Wednesday, 15 February, 2017
Läs mer

Svenska namn i Spanien
Calle, visst är det fantastiskt att så många gator i Spanien är uppkallade efter dig?!

Friday, 3 February, 2017
Läs mer

Prata med experterna
Olika forum och bomässor erbjuder en mängd information om att bo utomlands

Friday, 27 January, 2017
Läs mer