Hälsa & Sjukvård

     

Problem med artrit?
Det har visats att den Spanska livsstilen är hälsosammare än den nordeuropeiska  tack vare klimatet. Stressen till sammans med det kalla och fuktiga vädret är huvudorsak  till smärta för alla som lider av reumatism.Tandläkare
All tandvård är vanligtvis avgiftsbelagd eftersom det rör sig om privata inrättningar. I de gula sidorna i telefonkatalogen kan du hitta en bra lista över tandläkare (dentistas). Ofta kan man även hitta en tandläkare på större varuhus.

Kranvatten
På senare tid har det spanska kranvattnets kvalitet markant förbättrats och det är idag relativt säkert att dricka i bebyggda områden. Okontrollerat vatten kan dock ibland orsaka mindre magproblem varpå du kanske föredrar att köpa mineralvatten på flaska. ”Agua con gas” är kolsyrat mineralvatten och ”agua sin gas” är vanligt källvatten. I mindre byar tas vattnet kanske från lokala brunnar så om du är tveksam är det bäst att fråga.

Apoteksinformation
Det som i Sverige går under benämningen apotek, har sin spanska motsvarighet i "Farmacia". ”Farmacias” känns lätt igen genom det gröna blinkande korset på fasaden eller i skyltfönstret. I de spanska ”Farmacias” hittar du både receptbelagda och receptfria mediciner. Många av de mediciner som är receptbelagda i ditt hemland kan dock vara receptfria i Spanien. Vissa mediciner för allmänna besvär kan även finnas tillgängliga i varuhus.
Alla ”Farmacias” har inte öppet dygnet runt. Här finns istället ett rotationssystem för jourhavande apotek. I apotekets skyltfönster eller i en lokal dagstidning kan du hitta en lista över jourhavande apotek, s.k. ”Farmacias de Guardia”.

 

En av tio europeer lider av reumatism i större eller mindre utsträckning. Utan att gå in på för mycket medicinska detaljer om reumatism, så lider många reumatiker av kronisk smärta, vilket för många av oss andra med bra hälsa skulle vara otänkbart. Många av dessa patienter går regelbundet till läkare och får utskrivit smärtlindrande medicin. Av erfarenhet vet vi att klimatet här på Costa Blanca är den besta medicin mot smärtan beroende på det höga saltinnehållet i luften.

Det finns specialiserade SPA anläggningar överallt runt saltsjöarna. De hjälper patienter som lider av reumatism. Det är fall där läkare förordar Thermal Bad Bramstedt behandling. Kanske det är dags att hyra ett semesterhus här nere  så du kan känna hur klimatet kan göra skillnad för din hälsa.


Sjukvårdens kvalitet
Kvaliteten på spansk sjukvård är mycket hög, speciellt i de större städerna. Det finns även privat sjukvård som används av c:a 15% av befolkningen, huvudsakligen i Madrid och Barcelona. Den spanska regeringen uppmuntrar utvecklingen inom den privata sektorn genom skatteavdrag för tecknandet av privata sjukförsäkringar.

Alla spanjorer har rätt att fritt välja doktor på vårdcentralen. Nästan hela befolkningen har möjlighet att inom ett dygn boka tid på hälsovårdscentralen. Uppskattningsvis 8% sägs behöva vänta 2-4 dagar. Din doktor på vårdcentralen är skyldig att göra hembesök vid akutfall, och är även den person som skriver ut remisser till specialistläkare (utom obstetrik eller optiker).

De flesta läkare ingår i arbetslag vid mobila vårdcentraler. Remisser till specialistläkare sker vanligtvis genom en särskild klinik som antingen kan vara en del av ett sjukhus eller en privat inrättning. Det finns närmare 800 sjukhus i Spanien. Nästan 2/3 av alla sjukhussängar finns på offentliga sjukhus och där sker 80% av sjukhusvården. De privata sjukhusen är oftast mindre. Vid särskild rådfrågning eller vid sängbrist kan de offentliga sjukhusen komma att teckna avtal med de privata inrättningarna för avlastning.

Akutvård och övriga tjänster
Alla offentliga sjukhus har en akutmottagning som är öppen 24 timmar om dygnet. Inom varje regions förvaltning i Spanien finns det åtminstone ett större offentligt sjukhus, bemannat med utbildad personal samt utrustat med avancerad teknik som kan erbjuda ypperlig specialistvård.

Precis som i de flesta europeiska länder finns här väntelistor för frivillig och icke-akut kirurgi. För att minska väntetiden för operationer har den spanska regeringen valt ut ett antal sjukhus som ombetts utöka sitt totala antal operationstimmar, även på kvällstid.
Det förekommer inga extra patientavgifter för sjukvård inom den offentliga sektorn, men man måste betala c:a 40% av priset på receptbelagda mediciner.

I dagsläget är receptbelagda mediciner helt gratis för pensionärer och arbetslösa, men den spanska regeringen har planer på att införa en avgift på 10 % för pensionärer.
EU-medborgare har rätt till gratis sjukvård i Spanien mot uppvisandet av det europeiska sjukförsäkringskortet. Dock uppmanas turister att teckna en privat reseförsäkring.

 

Senaste nytt


Semester 2017
Har du bokat din sommar semester för 2017. Vi har fortfarande några lägenheter och villor lediga under sommaren, men det gäller att vara snabbt ute om ni vill ha de bästa lägena vid stranden eller centralt i staden.

Friday, 7 April, 2017
Läs mer

Bo utomlands mässa
Nästa helg, 18 och 19 februari är det dags för årets första BO UTOMLANDS mässa i Stocholm. Den flyttar i år till Älvsjömässan, där du hittar CasaLasDunas i monter 13 vid ingången till seminariehallen.

Wednesday, 15 February, 2017
Läs mer

Svenska namn i Spanien
Calle, visst är det fantastiskt att så många gator i Spanien är uppkallade efter dig?!

Friday, 3 February, 2017
Läs mer

Prata med experterna
Olika forum och bomässor erbjuder en mängd information om att bo utomlands

Friday, 27 January, 2017
Läs mer